Izbor kriterijuma i parametara za kontrolu transportne funkcije automobilskih transportnih jedinica JNA - Ljubislav Vasin (Vojnotehnički Glasnik)
U članku su obuhvaćena teorijska razmatranja o kontroli i transportnoj funkciji, dat je kritički osvrt na postojeći sistem kontrole u vojnom putnom transportu i izbor kriterijuma i parametara za kontrolu transportne funkcije automobilskih transportnih jedinica JNA u miru. Članak je i deo studijskog rada o ovom problemu. Kontrola transportne funkcije automobilskih transportnih jedinica posmatra se kao nedeljivi, sastavni deo rukovođenja i komandovanja oružanim snagama, sa napomenom da je u radu prihvaćen stav, da težište kontrole treba da bude usmereno na kontrolisanje rezultata ostvarenih u vojnom putnom transportu. Objekat kontrole je transportna funkcija, koja se može definisati kao skup aktivnosti kojima se u transportu ostvaruje prevoz ljudi i tereta. S obzirom na rezultate analize stanja kontrole u vojnom putnom transportu, na teorijska saznanja o kontroli i važeće zakonske odredbe, došlo se do saznanja da je neophodno, radi povećanja efikasnosti kontrole u vojnom putnom transportu, predložiti poboljšanje modela sistema kontrole transportne funkcije automobilskih transportnih jedinica JNA. Prvu fazu u razradi ovog modela predstavlja izbor kriterijuma i parametara za kontrolu.