Psikolojik Danışma Sürecindeki Terapötik Beceri ve Koşulların Metin Analizi Yöntemiyle İncelenmesi: “In Treatment” Dizisi - Oğuzhan Yıldırım; Yücel Öksüz (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Film ve dizilerde canlandırılan psikoterapi sahneleri aracılığıyla terapötik süreçleri ve müdahaleleri incelemek, kuramları farklı perspektiften analiz etmek ve bunları psikolojik danışman eğitiminde kullanmak mümkündür. Bu araştırmada terapi sahneleri bakımından zengin veriler sunan “In Treatment” dizisinde kullanılan terapötik becerilerin ve sağlanan terapötik koşulların metin analizi yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırmada elde edilen veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Veriler analiz edildiğinde terapistin en sık başvurduğu becerinin kişiselleştirme becerisi en çok sağlanan terapötik koşulun ise ilişkinin şimdi ve buradalığı olduğu görülmektedir. Bunun yanında terapistin konuşmaya açık davet, kendini açma, bağlama, koşulsuz kabul, yüzleştirme, yansıtma, somutlaştırma, saydamlık, yapılama, empati, özetleme, amaç belirleme, bilgilendirme ve sessizlik beceri ve koşullara da başvurduğu saptanmıştır. Danışanın ise terapiste yoğun bir direnç gösterdiği, eşi, çocuğu, babası ve yakın arkadaşı ile yaşadığı ilişki ve sorunlarından bahsettiği, yer yer kendi hakkında içgörü kazandığı ancak çoğunlukla farkındalık kazanmaktan kaçındığı, kimi zaman terapist ile sorunlar yaşadığı ve son olarak terapiyi yarıda bıraktığı görülmektedir. Filmlerde yer alan terapi sahnelerinin analiz edildiği bu araştırmalar eğitim sürecinde, yaşanan problemleri somutlaştırmada ve profesyonellere çeşitli bakış açıları kazandırmada alanyazına çok büyük katkılar sunmaktadır.