KADIN GİRİŞİMCİLİK VE KONYA İLİNDE KADIN GİRİŞİMCİLİK PROFİLİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA - Esen ŞAHİN (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Ülkemizde ve dünyada özellikle son yıllarda büyük bir atılım içinde oldukları gözlemlenen kadınlar, çalışma hayatındaki ağırlıklarını gittikçe artan bir oranda hissettirmektedirler. Kadınların sahip oldukları yetenek ve becerilerini kullanabilme, bağımsız olma, esnek çalışma saatlerine sahip olabilme gibi etkenlerin de etkisiyle ücret ve maaşla çalışmak yerine büyük ölçüde kişisel birikimlerini kullanarak, aileden sermaye temin ederek veya borçlanarak kendi işlerini kurmayı tercih ettikleri görülmektedir. Bu çalışmada genel olarak Konya ilinde çeşitli sektörlerde faaliyette bulunan kadın girişimcilerin; girişimcilik özellikleri başta olmak üzere, kadın girişimcilerin genel profilinin belirlenmesi amacıyla liderlik ve motivasyon özelliklerinin ve karşılaştıkları sorunların, bu sorunların aşılmasında etkili faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılan bir araştırmadan elde edilen bulguların istatistiksel analizi sonucu ulaşılan bulgular değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda Kadın girişimcilerin iş hayatında; çalışma yaşamının kalitesine önem veren ve kalite üzerine odaklanan, yaratıcılığı, esnekliği, işletme yönetiminde insanî yaklaşımları öne çıkaran, işletmelerini yönetirken sosyal ve kültürel amaçlara finansal amaçlar kadar önem veren bir yaklaşımlar bütününe sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.