Anlamın Varlıkla İlişkisi ve Doğal Türler: Aristoteles ve Hilary Putnam Bağlamında Bir İnceleme - Gülizar Akdemir (Felsefe Dünyası)
Anlamın ne olduğu sorusunun çözümü anlamın varlıkla ilişkisinin ne olduğu sorusundan bağımsız düşünülememektedir. Sözcüklerin nasıl anlamlandırıldıkları ile ilgili problem onların anlamlı olmalarının varlıkta karşılıklarının olması ile, belirli bir özlerinin olması ile ve bu özün bilinebilir olması ile ilişkili olarak ele alınmaktadır. Altın, kaplan, limon gibi doğal türleri ifade eden sözcüklerin tanımları bu türlerin üyelerinin taşıması gereken özelliklerin sıralanması ile verilir. Anlamın varlıkla ilişkisi bu bakımdan tanım konusu ile ilişkilidir. Sözcüklerin anlamları ile ilgili tartışma çoğu zaman kavramların içlemlerinin ve kaplamlarının belirlenmesi ile ilgili belirsizlikten etkilenir. Putnam bu belirsizliği geleneksel anlam kuramlarındaki hataların kaynağı olarak görür. Bu çalışma ile Aristoteles’in ve Hilary Putnam’ın anlam kuramları incelenerek anlamın varlığın doğal yapısı ile ve metafiziksel kavramlarla ilişkisine bağlı temellerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Putnam bir terimin anlamını bilmenin bir psikolojik durum olarak kabul edilmesi durumunda anlamın kaplamı belirlemeyeceğini gösterir ve buna bağlı olarak anlamın kafanın içinde olmadığını temellendirir. Anlamı bir yönüyle dünyanın doğal yapısına bağlı olarak düşünür. Bu durumda varlık alanını bilimsel olarak tanımlamakla ilgili sınırlılıklarla karşı karşıya kalırız. Doğasını tam olarak bilmediğimiz bir varlık alanı hakkında konuşuruz.