Yatılı İlköğretim Bölge Okullarında Görev Yapan Sınıf Öğretmenlerine göre İlköğretim Programları: Çankırı İli Örneği - Elçin ÖZTÜRK; Fatma BIKMAZ (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırma yatılı ilköğretim bölge okullarında (YĐBO) görev yapan sınıf öğretmenlerinin ilköğretim programlarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırma modeli kullanılmıştır. Amaçlı örnekleme yönteminin kullanıldığı bu araştırmada çalışma grubunu, 2009-2010 öğretim yılında Çankırı ilinde bulunan yedi YĐBO’da görev yapan onbeş sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırma verileri, yarı yapılandırılmış görüşmelerle toplanmış ve elde edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin çoğunluğu 2005 ilköğretim programını benimsediklerini ve okullarındaki öğrenci sayılarının ideal olduğunu, öğretmen ve yönetici sayıları açısından bir sorun yaşamadıklarını belirtmişlerdir. Ancak yatılı öğrencilerin materyal, araç gereç temini konusunda sıkıntı yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin çoğunluğu programın uygulanması sürecinde yönetici desteğine ihtiyaç duyduklarını ancak bu konuda sağlanan desteği yetersiz bulduklarını belirtmişlerdir. YĐBO öğretmenlerinin programla ilgili karşılaştıkları sorunlar olarak, yetersiz yönetici desteği, velilerin programı tanımamaları ve okul yaşamına katılımlarının yetersizliği vurgulanmıştır. Öğretmenler uygulamada yaşanan sorunların çözümü için, yönetici, öğretmen ve velilerin öğretim programları hakkında bilgilendirilmesi, okulların eğitim ortamlarının geliştirilmesi, hizmet içi eğitimlerin akademisyenler veya uzmanlar tarafından verilmesi yönünde önerilerde bulunmuşlardır. Ayrıca veli katılımını arttıracak yeni politikaların geliştirilmesi önerilmiştir.