Техніка мовлення як основа професійної майстерності тележурналіста - Віталій Захаров; Діана Голуб (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Аудіовізуальне мистецтво і виробництво)
Мета дослідження – дослідити техніку мовлення як основу професійної майстерності тележурналіста, зокрема головні аспекти кіномистецтва в професії теле-, радіожурналіста, вивчити комунікативні техніки, методи та інструменти, вміння аналізувати й оцінювати кінематографічні твори. Опанувати основи комбінації глибокого розуміння кінонаративу, володіння комунікативними навичками та використання різноманітних методів медіавиробництва. Методологія дослідження полягає у використанні методів аналізу та синтезу – проаналізовано вплив тележурналістів на якість передачі інформації та взаємодію з глядачами; узагальнення та систематизації зібраної інформації – на основі отриманих даних сформовано рекомендації теле-, радіоведучим щодо вдосконалення їхніх навичок, а також систематизовано інформаційну базу; порівняльного методу – проведено паралелі роботи в різній тематиці етеру, в ефективності та результативності сучасного медіапростору. Наукова новизна полягає в актуальності обраної теми, оскільки покращення технологій і доступності до медіа сприяють розширенню можливостей для розвитку телерадіожурналістики. Ми спостерігаємо появу нових медіа, які використовують технології, що ще вчора здавалися нереальними. Тема є досить перспективною, оскільки зростає попит на онлайн-медіа, вебінари, стримінгові платформи і,  відповідно, конкурентоспроможність. Успішна молодь становить значну частину аудиторії телерадіожурналістики, тому вивчення їхніх потреб є важливим завданням для популяризації риторів. Висновки. У статті досліджено засоби кіномистецтва, які використовують телеведучі для належного професійного виконання своєї роботи. Опановано основи комбінації розуміння кінонаративу. Проаналізовано комунікативні навички медіафахівців, що допомагають забезпечити якісні проєкти у сфері медіа та випустити висококваліфікованих ораторів. Роботу спрямовано на вдосконалення знань про зазначену спеціальність.