1895-1921 YILLARI ARASINDA BURDUR SANCAĞI’NDA MODERN TEMEL EĞİTİM KURUMLARI - MODERN BASIC EDUCATION INSTITUTIONS IN BURDUR SANJAK DURING THE OTTOMAN PERIOD - Ersin Çora (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
OsmanlıDevleti’nde ilk modern temel eğitim kurumu 1873’de kuruldu. İptidai adı verilenbu okulları II. Abdülhamit ülkenin her köşesine yaygınlaştırmak istedi. Temel eğitimdekimodernleşme süreci Osmanlı Devleti’nin yıkılmasına kadar devam etti. Bumakalenin amacı 1895-1921 yılları arasında temel eğitimdeki modernleşmeçabalarının Burdur’da yansımalarını ortaya koyarak, ülkede böyle bir dönüşümyaşanırken Burdur bundan ne kadar etkilenmiştir? Sorusuna cevap verebilmektir. Konya’ya bağlı bir sancak olan Burdur’da ilkiptidai 1895’de açıldı. 1921 yılına kadar 50 iptidai kuruldu. Ancak 1914Depremi ve I. Dünya Savaşı gibi olaylar iptidailerin bir kısmının kapanmasına nedenoldu. Burdur 1895-1921 arasında eğitim öğretim yapan hemen bütün iptidaileröğretmen eksikliği, okul binalarının yetersizliği ve öğrenci devamsızlığı gibisorunlarla yüzleşmek zorunda kaldılar. Ayrıca iptidailerin açıldığı ilkyıllarda halk eğitim konusunda bilinçsizdi. Tüm bu olumsuzluklara rağmenBurdur’da iptidai öğretmenlerinin özverili çalışmaları ile temel eğitimkurumlarının modernleşmesinde önemli bir adım atıldı. Halkın eğitime bakışıaçısı değiştiği gibi uygulanan müfredat programı milli bilincin oluşmasındaetkili oldu.