Türk Çocuklarının Misyonerliğe Bakışı - Ahmet Faruk KILIÇ (Değerler Eğitimi Dergisi)
Misyonerlik, Hıristiyanlığın ilk dönemlerinden günümüze kadar var olan bir olgudur. Öyle görülüyor ki, bundan sonra da var olacaktır. Misyonerlik tarihi, dini, sosyal, siyasal ve kültürel süreçlerle yakından ilgilidir. Misyonerliğin İslâm dünyası ve Türkiye’deki genel algılanışı onun basit bir din anlatma faaliyetinin sınırlarını aştığı şeklindedir. Bu kavramın ilköğretim seviyesindeki çocuklarımıza anlatılması çok önemlidir. Bu konu, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi müfredatı içerisinde 7. sınıf, VII. ünitenin bir alt başlığında yer almakta ve misyonerlik hakkındaki bilgiler birkaç paragraf içerisinde ifade edilmektedir. Bu bilgileri okuyan öğrenciler belli oranda bilgilenmekle birlikte kavram kargaşasına da düşebilmektedir. Özellikle bütün dinleri yaymanın bir çeşit misyonerlik olduğu vurgusu, birçok çocuğu “İslâmiyet’i yaymak da bir misyonerliktir,” sonucuna götürebilmektedir. Oysa Türkiye’deki ilahiyatçıların çoğuna göre misyonerlik ile Müslümanların dinlerini anlatma faaliyeti olan “tebliğ” birbirinden çok farklı kavramlardır. Bu ve benzer kavram kargaşasına düşmemek için, çocuklara misyonerliği anlatan metinlerin çok dikkatli bir şekilde hazırlanması gerekmektedir.