Köszöntő Steiger Kornél 75. születésnapja alkalmából - Emese Mogyoródi (Elpis)
Filozófiatörténésznek kevés alkalma nyílik személyes hangvételben méltatni valakit. Hadd vegyem most ehhez a bátorságot, minthogy olyan valakiről van szó, akivel van szerencsém régóta ismeretségben lenni, és aki meghatározó módon hatott saját pályámra is, amint számos más, kedves kollégánkéra is, tanítványai hosszú sorának több generációjára. Steiger Kornél ugyanis nem csupán az ELTE kiemelkedő tudósa és oktatója (jelenleg is a Filozófia Intézet és a Filozófiatudományi Doktori Iskola antik filozófia doktori programjának emeritus professzora), máig aktív kutató, előadó, fordító, szerkesztő, lektor, hanem a legnagyobb hatású görög filozófusokhoz hasonlóan „iskolaalapító” is. Ugyan nem valaminő új filozófiai irányzatot alapított, mivel nem eredeti filozófia létrehozására esküdött fel, ehelyett szerényebb aspirációval filozófiatörténésznek állt, azonban iskolájából nemzetközi viszonylatban is elismert, sikeres filozófiatörténészek sora került ki. Ilyesmivel kevesen büszkélkedhetnek hazánkban, nemcsak a bölcsészettudomány, de általában a tudományos kutatás, oktatás magyar művelői körében is. [...]