Mesnevi'nin İlk Onsekiz Beyti Üzerine - Hasan Çiftçi (Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi)
Özet: Bu yazı büyük ârif şair ve düşünür Mevlâna Celâleddin Rûmî’nin Mesnevî adlı eserinin başında yer alan on sekiz beyitle (Ney-nâme ile) ilgilidir. Mevlâna yüzyıllarca önce yaşamış ama hâlâ evrensel şöhretini ve güncelliğini korumaktadır. Fikirlerini ve duygularını yansıtan şiirleri ve eserleri pek çok insan tarafından ilgiyle ve zevkle okunup yorumlanmaktadır.Mesnevî adlı eseri de yüzyıllarca önce yazılmış olmasına rağmen hâlâ ilgiyle okunmakta ve daha iyi anlaşılması için hakkında şerhler yazılmaktadır. Yüzyıllardır Mevlâna’ya ilgi duyan her bir yazar, kendi düşünce dünyasına ve meşrebine göre Mevlâna’yı ve eserlerini yorumlamaya çalışmıştır.Bu makalede fazla ayrıntıya girmeden ve tasavvuf felsefesinin gi- rift ve karmaşık meselelerine dalmadan Mesnevî’nin onsekiz beytini (Ney-nâme’yi) anlaşılır bir tarzda izah etmeye çalışmaktır.p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; line-height: 8.2px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p2 {margin: 1.8px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p3 {margin: 5.7px 0.0px 0.0px 1.9px; text-align: justify; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}p.p4 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 1.9px; font: 8.0px 'Times New Roman'; color: #2f2a2b}span.s1 {font: 8.0px Georgia}span.s2 {font: 8.0px Georgia; letter-spacing: 0.7px}span.s3 {letter-spacing: 1.6px}span.s4 {letter-spacing: 0.9px}span.s5 {letter-spacing: 0.1px}span.s6 {letter-spacing: -0.2px}span.s7 {letter-spacing: 1.1px}span.s8 {letter-spacing: 0.3px}span.s9 {letter-spacing: 0.4px}span.s10 {letter-spacing: 0.2px}span.s11 {letter-spacing: 0.8px}