Закриття кримінального провадження у разі встановлення складу обставини, що виключає кримінальну протиправність діяння - H. M. Andrusiak (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті висвітлюється проблема закриття кримінального провадження у разі встановлення складу обставини, що виключає кримінальну протиправність діяння. Констатовано, що у ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України відсутня підстава, яка передбачає закриття кримінального провадження у зв’язку зі встановлення складу обставини, що виключає кримінальну протиправність діяння. У судовій практиці виявлено три варіанти вирішення цієї ситуації: закриття кримінального провадження на підставі п. 1 ч. 1 ст. 284 (відсутність події кримінального правопорушення), п. 2 ч. 1 ст. 284 (відсутність складу кримінального правопорушення), ухвалення виправдувального вироку на підставі п. 3 ч. 1 ст. 343 Кримінального процесуального кодексу України за відсутності закриття кримінального провадження на підставі пунктів 1 або 2 ч. 2 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України. Закриття кримінального провадження у зв’язку зі встановленням складу обставини, що виключає кримінальну протиправність діяння, можливе з урахуванням правової природи таких обставин, які повинні виключати у вчиненому саме кримінальну протиправність діяння. Виключення кримінальної протиправності стосується такої ознаки складу кримінального правопорушення, як діяння. У разі наявності у вчиненому інших ознак складу кримінального правопорушення (зокрема наслідків учиненого), вони підпадають під ознаку складу конкретного кримінального правопорушення. З урахуванням викладеного доведено, що закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України у разі встановлення, що діяння, вчинене особою, не є кримінально протиправним у зв’язку з наявністю складу необхідної оборони, не повною мірою відповідає правовій природі таких обставин. Підтримано підхід науковців, які пропонують доповнити ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України новим п. 2-1 такого змісту: «діяння вчинене за наявності обставин, що виключають його злочинність».