Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısında ve Başlıca Avrupa Birliği Düzenlemelerinde Yabancıların Sınır Dışı Edilmelerine ilişkin Kurallar: Bir Karşılaştırma Denemesi - Esra Dardağan Kibar (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Yabancıların hukukî durumu ve göç konularını Avrupa Birliği Müktesebatına uygun ve sistematik bir düzenlemeye kavuşturmayı amaçlayan Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı, TBMM’ne sunulmuştur. Bu çalışmanın amacı, Tasarının sınır dışı etmeye ilişkin hükümlerini, esas ve usul açısından, başlıca Avrupa Birliği Direktifleri ve Avrupa Birliği Temel Haklar Şartı ışığında tahlil etmektir. Bu bağlamda, ilk olarak, Tasarıda ve Avrupa Birliği hukukunda sınır dışı etme nedenleri ve bu işleme ilişkin içeriksel kısıtlamalar karşılaştırmalı olarak ele alınacaktır. İkinci olarak, Tasarının ve Avrupa Birliğinin sınır dışı etme işleminin cereyanı ve ilgililerin yararlanabileceği usulî güvencelere dair düzenlemeleri tartışılacaktır. Sonuç kısmında, karşılaştırmalı değerlendirmede ulaşılan temel noktalar ortaya konulacaktır