Salgına Üstkurmaca Bakış: Veba Geceleri - Erke Kesova (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
Günümüz Türkiye’sinde üstkurmaca tekniğini kullanan yazarların başında gelen Orhan Pamuk’un 2021’de yayımlanan son romanı Veba Geceleri, 1901 yılında kurmaca Minger Adası’nda patlak veren bir veba salgınına koşut olarak imparatorlukların çöküp ulus devletlerin kurulduğu bir süreci anlatır. Hem Pamuk’un, romanın yazarını kurmaca bir karakter olan Mina Mingerli olarak belirlemesi ve romanın girişinde okuyacaklarımızın roman biçiminde yazılmış tarih olduğunu iddia etmesi hem de tarihte karşılığı olan figürlerle çok sayıda kurmaca unsuru iç içe geçirmesi sonucu tarihsel üstkurmaca olarak değerlendirilebilecek bir eser ortaya koyması, okurun kurmaca karakterlerin gerçek hayattaki karşılığını bulma yönünde heyecanını arttırabilecek olsa da son kertede eserin üstkurmaca yönü, okuru kurmacanın da kurmacasına götürdüğü için sonuç yine yaratılan dünyanın bir kurmacadan ibaret olduğu gerçeğine çıkacaktır.