Obowiązki organów administracji publicznej w zakresie recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji - Maciej Jabłoński (Studia Ecologiae et Bioethicae)
Organy administracji publicznej w ramach swoich kompetencji posiadają uprawnienia do administracyjnego regulowania spraw związanych z recyklingiem pojazdów wycofanych z eksploatacji. Przyznanie takich kompetencji jest efektem regulacji skutków postępu cywilizacyjnego w zakresie produkcji, użytkowania i wycofywania z eksploatacji pojazdów mechanicznych. Dlatego  też, aby nie dochodziło do niezgodne ze standardami ochrony środowiska wycofywania pojazdów z obrotu, ustawodawca unormował ten proces, pozostawiając go pod kontrolą administracji publicznej.