Faktör V leiden mutasyonu olan mitral valv replasmanlı hastada erken dönemde mitral stuck kapak gelişimi - Elif Coşkun; Mustafa Büyükateş (Genel Tıp Dergisi)
Nefes darlığı sebebi ile kardiyoloji polikliniğine başvuran 52 yaşındaki kadın hastanın hikâyesinde 3 ay önce mitral darlık sebebi ile MVR mitral valv replasmanı operasyonu geçirdiği ve Faktör V Leiden homozigot taşıyıcısı olduğu öğrenildi. Antikogulan tedavi rejimi varfarin şeklinde seçilmiş olan hastaya yapılan kardiyolojik muayene ve TTE transtorasik ekokardiyografi sonucunda mitral pozisyondaki protez kapak üzerinde gradiyent artışı, kapak hareketlerinde disfonksiyon ve pulmoner hipertansiyon saptandı. Sinef- loroskopi ile mitral pozisyondaki protez kapak liflet hareketlerinin son derece kısıtlandığı gözlenen hastaya erken dönemde gelişen stuck hareketsiz mitral kapak nedeniyle acil re-do MVR planlandı. Operasyonda trombotik pannusun kapağın her iki lifletine doğru genişlediği ciddi hareket kısıtlılığı yaptığı görülerek çıkartıldı. Yerine 27 mm St.Jude mekanik biliflet kapak replasmanı yapıldı. Hasta medikal tedavisi ve varfarin terapötik dozu düzenlenerek postoperatif 10. günde taburcu edildi. Olgumuzdaki gibi tromboza eğilimin bilindiği genetik yapıdaki hastalarda protez kapak replasmanı sonrasında etkin antikoagulan tedavi kontrollerinin de sık ve düzenli yapılması gerektiğini düşünmekteyiz