Kur’an-Fıtrat İlişkisi ve İnsanı Yöneten Değerler - Hasan Rıza Özdemir (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Yüce Kur’an insan hayatını anlamlandıran vahiy mahsulü ilahi kitaptır. Kur’an’ın Rûm suresi 30. âyetinde geçen fıtrat kavramı ile insanın anlam arayışı arasındaki münasebet önemlidir. Âyette yaratılış hikmeti gereği Kur’anî ilkelere göre hareket edip varoluşunu gerçekleştirmeye çağrılan insan, eylemlerinin sonunda elde ettiği kazanımlarına onu yöneten değerlerin kaynağı olan Kur’an ilkeleri doğrultusunda anlam vermelidir. İnsanı yöneten değerlerin vahiy temelli olması hayatına verdiği anlamın fıtrî (doğasına uygun) olduğunu gösterir. İnsan, hayatına inancıyla anlam verir. Aynı zamanda maddi-manevi çeşitli kültür kalıpları ile oluşan alışılmış değerleri de kullanır. Bu değerler ise insanın gelişim aşamalarında gösterdiği tarihe zamana, mekâna, uygun tavır almalarıdır. Kur’an’ın bizden istediği Oku-Düşün-Anla-Yaşa temel sorumluluğu çerçevesinde makalede şu sorulara cevap aranmıştır: İnsanın anlam arayışı ve fıtratın gereksinimlerine Kur’an nasıl cevap vermektedir? Kur’an insanın yapıp-etmelerini hangi temel yönlendirici ilkeler ve değerler üzerinden gerçekleştirmesini istemektedir? Bu soruları sorduk çünkü hayatın değişen görünümleri karşısında insanın takınacağı tavır bu sorulara verilen cevaplarla yakından ilgilidir. Bu maksatla makalede başlıklar: “İnsanın Anlam Arayışı ve Kur’an”; “Rûm Suresi 30. Âyet Bağlamında Din-Fıtrat İlişkisi”; “Kur’an’da Fıtrata ve Hayatın Anlamına İlişkin Değerler” şeklinde oluşturulmuştur. Araştırmamız işlevi bakımından tanımlayıcı bir özellik taşımaktadır. Bu nedenle deskriptif yöntemle meseleyi tasvir etmeye çalıştık. Makalede Kur’an-fıtrat ilişkisi açısından insanın anlam arayışı hakkında kendisini hidayet rehberi olarak tanıtan Kur’an’a ilişkin farkındalık oluşturmak hedeflenmiştir.