Siber Egemenlik Konusu - Mehmet Erkan Kıllıoğlu (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Egemenlik kavramı, iktidar kavramı gibi devletin ortaya çıkışından bu yana gerek siyasetçileri, gerek devlet adamlarını gerekse de düşünürlerin üzerinde düşündüğü, yorum yaptığı, tanımlamaya ve kavramsallaştırmaya ve genel çerçevesini çizmeye çalıştığı kavramlardan birisi olmuştur. Zaman içerisinde devletin geçirdiği değişim ve gelişim süreci ile irtibatlı olarak gelişen egemenlik kavramı özellikle Westphalia uluslararası sistemi sonrasında ortaya çıkan ulus devlet merkezli yeni sistem sonrasında daha da ön plana çıkan ve üzerinde düşünülen bir kavram olmuştur. Düşünürleri, siyasetçileri ve devlet adamlarını meşgul eden bu kavram, modern çağda, özellikle iletişim alanında yaşanan gelişmeler ve Küreselleşme gibi süreçler sonrasında dünya siyasetinin değiştiği, dünyanın daha küçük ve ulaşılabilir hale geldiği günümüzde, sorgulanır ve tartışılır hale gelmiştir. Bu süreci aşmak adına Egemenlik kavramı da değişim geçirmiş, yeni dönemin şartlarına adapte olmak için, internet sayesinde sanal bir evrenin ortaya çıktığı ve hızla geliştiği bu dönemde karşısına çıkan meydan okumaları karşılamak adına Sanal-Siber Egemenlik olarak adlandırılan bir kavramla karşılık vermiştir.