Oferta programowa, katalogi i imperializm kulturowy - Ramon Lobato (Kwartalnik Filmowy)
Artykuł pochodzi z wydanej w 2019 r. książki pt. Netflix Nations. The Geography of Digital Distribution. Autor poświęca w nim uwagę sposobom funkcjonowania amerykańskiego serwisu na rynkach zagranicznych, ze szczególnym uwzględnieniem Kanady i państw Unii Europejskiej, przy czym jego uwaga ogniskuje się na kontrowersyjnym stosunku treści amerykańskich i lokalnych. Lobato dokonuje analizy w porządku diachronicznym, odnosząc się do zmian zarówno w obrębie teorii medioznawczych, jak i w ustawodawstwie dotyczącym rynku medialnego, oraz synchronicznym, porównując metody działania platformy w różnych miejscach na świecie i polityczne reakcje na nie. W ostatniej części badacz zastanawia się nad rozbieżnościami między stosunkowo surową polityką kulturalną zmierzającą do ujarzmienia giganta i preferencjami widowni, która swoimi wyborami współtworzy jego ofertę programową; ponadto autor zachęca do dalszego namysłu nad związkami – jak sam pisze – między katalogami, algorytmami rekomendacji i krajowymi rozwiązaniami w zakresie polityki medialnej, jako że nasze środowisko medialne w coraz większym stopniu staje się środowiskiem usług na żądanie.