SANAYİ SEKTÖRÜNDE ENERJİ TALEP ESNEKLİKLERİNİN TAHMİNİ: OECD ÜLKELERİ ÖRNEĞİ - ESTIMATION OF ENERGY DEMAND ELASTICITY IN INDUSTRIAL SECTOR: THE CASE OF OECD COUNTRIES - Nazan Şahbaz Kılınç; Orhan Çoban (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Enerji tüketiminin en fazlaolduğu sektör sanayi sektörüdür. Dolayısıyla endüstriyel enerji talebinin kısave uzun vadede nasıl bir seyir izleyeceğinin tahmin edilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca uygun enerjipolitikalarının tasarlanması ve bu politikaların enerji talebine olanetkilerini ölçmek için çeşitli enerji kaynaklarının talep esnekliklerininhesaplanması gerekmektedir. Çalışmada OECD ülkelerinde sanayi sektörü enerji talepesnekliklerinin tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Ampirik analiz çerçevesinioluşturmak için öncelikle ilgili literatürde yer alan enerji talep modelleriincelenmiştir. Daha sonra OECD ülkelerinde sanayi sektöründe enerji talepesnekliklerini tahmin etmek için dinamik panel veri yöntemleri kullanılarak buyöntemler kapsamında beş farklı model oluşturulmuştur.Yapılan analizler sonucunda elde edilen sonuçlar şu şekildeözetlenebilir: OECD ülkelerinde sanayi sektöründe toplam enerji fiyatlarındaki%1’lik artış sanayi sektöründe enerji talebini %0.1 oranında azaltmaktadır.Enerji kaynakları ayrı ayrı dikkate alındığında, talep esnekliklerindefarklılıklar görülmektedir. Buna göre, petrol fiyatlarındaki %1’lik artışsanayi sektöründe petrol talebini %1.54 oranında azaltmaktadır. Öte yandanelektrik enerjisi fiyatlarındaki %1’lik artış elektrik enerjisi talebini %0.14oranında artırmaktadır. Doğal gaz fiyatlarındaki %1’lik artış doğal gaztalebini %0.10 oranında azaltmaktadır. Son olarak kömür fiyatlarındaki %1’likartış kömür talebini %0.29 oranında azaltmaktadır. Çalışmanın sonuç bölümündeanaliz sonuçları yorumlanmış ve Türkiye’nin enerji politikalarıyla ilgili genelbir değerlendirme yapılmıştır.