Sztuczna inteligencja w edukacji wyższej – szansa czy zagrożenie? - Natalia Śluzek; Krzysztof Suppan (Szkoła - Zawód - Praca)
Artykuł poświęcony jest wykorzystaniu technologii sztucznej inteligencji w edukacji wyższej. Jego celem jest zilustrowanie zarówno możliwości, jak i zagrożeń płynących z korzystania z wytworów sztucznej inteligencji (ang. artificial intelligence, AI). Pandemia potraktowana została jako czynnik nasilający zmiany w systemie edukacyjnym (Czapiewska, 2021; Sharma i in., 2022). Dyskurs wokół aktualnych wyzwań w szkolnictwie zdominowała tematyka rezyliencji cyfrowej i korzyści idących za rozwijaniem tego zasobu wśród społeczności akademickiej. Zwrócono uwagę na rosnące zainteresowanie wytworami sztucznej inteligencji, zwłaszcza ChatGPT, w codziennej pracy wykładowców i studentów. Przedyskutowano stosunek korzyści i wad wynikających z coraz większej zależności od technologii cyfrowych. Istnieje potrzeba edukowania studentów oraz pracowników naukowych w zakresie bezpiecznego korzystania z wytworów sztucznej inteligencji, a także rozwijania ich kompetencji do identyfikowania i wzmacniania zasobu rezyliencji cyfrowej.