Sigmoid Kolon Kanseri Tanısı ile İleostomi Açılan Hastanın Roy Adaptasyon Modeli’ne Göre Hemşirelik Bakımı: Olgu Sunumu - Gül Şahin; Tülay Başak; Emine Sezgünsay (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Profesyonel bir disiplin olan hemşirelik mesleğinin temel amacı, bilimsel bilginin hemşirelik uygulamalarınaaktarılmasıdır. Bilimsel bilginin uygulamaya aktarılmasında ise kuram ve modeller kullanılmaktadır.Günümüzde en sık kullanılan modellerden biri, Roy Adaptasyon Modeli’dir. Hastaların yaşam sürecinietkileyen kanser tanısı ve ileostomi açılması gibi durumlar ise, uyum sağlamayı gerektirmektedir. RoyAdaptasyon Modeli uyum süreçlerini ele alması nedeniyle, ileostomi ile yaşama devam edecek hastalariçin uygun bir model olarak görülmektedir. Bu makalede, Roy Adaptasyon Modeli’nde tanımlanan;fizyolojik alan, benlik kavramı alanı, rol fonksiyon alanı ve karşılıklı bağlılık alanında adaptif ve adaptifolmayan davranışlar çerçevesinde sigmoid kolon kanseri tanısı ile ileostomi açılan hastanın olgu sunumuele alınmıştır. Sonuç olarak, Roy Adaptasyon Modeli sigmoid kolon kanseri tanısıyla ileostomiaçılan hastanın hemşirelik bakımının ele alınmasında uygun bir model olarak görülmüştür. Hemşirelikgirişimlerinin modele dayandırılması, hemşirelik bakımının kanıta dayalı yürütülmesini sağlamıştır.