Ostatni seans filmowy - Marta Brzezińska (Kwartalnik Filmowy)
Antologia tekstów Pamięć kina (red. Andrzej Gwóźdź, współpraca red. Barbara Kita; 2013) jest złożona z jedenastu esejów autorstwa wybitnych polskich filmoznawców i badaczy mediów, a dotyczy ich filmowych inicjacji. Zapisy pamięci o wizualnych fascynacjach stanowią swego rodzaju komentarz do profesjonalnych wyborów autorów, prezentując zarazem drogi refleksji filmoznawczej i przemiany praktyki kinowej. Recenzentka wskazuje konteksty, w jakich przygotowany zbiór może zostać odczytany, choć oczywiście nie wyczerpuje wszystkich tropów lektury, której złożoność jest zależna od filmoznawczych zainteresowań i wrażliwości czytelnika. Obszar refleksji oraz jej charakter, zakreślany przez autorów i twórców antologii, prowokuje do odczytań metaforycznych w ramach figur palimpsestu i locus amoenus jako odpowiednio: opisu pracy pamięci i zorganizowania materiału oraz zmysłowej figury pamięci o kinie i pamięci kina.