Alman Medyasının Eleştirel Söylem Analizi: 24 Haziran 2018 Türkiye Genel Seçimleri - Soner Tauscher; Osman Erdoğdu; Şebnem Korkmaz (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
2010 sonrasında gerçekleşen Arap Baharı, Suriye İç Savaşı, Mülteci Krizi ve DAEŞ’in yükselişi gibi olaylar Ortadoğu devletlerinin yönetimlerini istikrarsızlaştırırken bir güç boşluğu da ortaya çıkarmıştır. Bölgede, siyasi olarak daha istikrarlı ve ekonomik olarak görece güçlü bir konumda bulunan Türkiye, bölge dışı ülkeler açısından da önemli bir uluslararası muhatap haline gelmiştir. Türkiye’nin farklılaşan dış politikasıyla birlikte bölgede, ABD ve güçlü AB ülkeleriyle her zaman uyumlu hareket etmemesi dış basının dikkatini Türkiye’nin ve özellikle mevcut hükümetin üzerine daha fazla çekmiştir. Genel olarak Avrupa, özelde ise Alman basınında Türkiye’de yaşanan iç ve dış siyasi gelişmeler ayrıntılı, ancak genellikle olumsuz olarak ele alınmaktadır. Türkiye’de yaşanan gelişmelere dair Avrupa basınında hemen her gün birçok haber, röportaj ve belgesel yayınlanmaktadır. Ancak bu haberlerin oluşturduğu söylem üzerine oldukça az sayıda araştırma bulunmaktadır. Bu makalenin amacı, bu boşluğa işaret ederek Alman medyasının iki önemli yayın organı olanTageszeitungveSüddeutsche Zeitunggazetelerinin 24 Haziran 2018 Türkiye Genel Seçimleri üzerinden Türkiye, Türkiye’deki önde gelen siyasi figürler ve meseleler üzerine nasıl bir söylem geliştirdiğini eleştirel söylem analizi bağlamında ele almaktır.