Usikkerhet i spill - Fiona van Schaik; Frode Skarstein; Atle Skaftun (Acta Didactica Norden)
Spill kan gi muligheter for meningsfulle samtaler i skolen, siden de byr på problemer, dilemmaer eller, mer generelt, usikkerheter som kan bidra til engasjement. Disse mulighetene for meningsfulle samtaler er særlig relevante i undervisning tilknyttet klimaendringer og bærekraft, der usikkerhet kan hevdes å være et essensielt element i undervisningsinnholdet. Artikkelen utforsker hvordan ungdomsskoleelever samhandler med klimarelaterte spill. Nærmere bestemt ser artikkelen på elevenes samtaler mens de spiller, med fokus på hvordan de tar opp forskjellige usikkerheter. Studien, som analyserer lydopptak av 14-årige elever som spiller et brettspill og et dataspill, indikerer at elevene snakker mer om deres usikkerheter tilknyttet spillets regler enn om deres usikkerheter tilknyttet spillets innhold. Uavhengig av hvor realistisk spillene var eller hvor mange elever som deltok i spillet, ser det ut til at verken brettspillet eller dataspillet inspirerte til samtaler om klimarelaterte emner mens elevene spilte. For å få fram slike dialoger må lærere gjøre didaktiske grep for å integrere spillene i en bredere sammenheng av dialog og aktiviteter. Studien viser til usikkerheter som ble identifisert i samtalene for å foreslå mulige oppfølgingsaktiviteter innenfor klimaundervisningen.