МОДЕЛЬ ВИКОРИСТАННЯ ІКТ В УПРАВЛІННІ ПРОЄКТАМИ У НЕФОРМАЛЬНІЙ ОСВІТІ ФАХІВЦІВ ІТ-КОМПАНІЙ - Іван Іванович Рантюк; Тетяна Анатоліївна Вакалюк (Інформаційні технології і засоби навчання)
Невпинний розвиток цифрових технологій потребує постійного підвищення професіоналізму фахівців ІТ-компаній. Збереження конкурентоздатності ІТ-компаній відбувається шляхом безперервного здійснення неформальної освіти персоналу та має необхідну підтримку як з боку власників бізнесу, так і безпосередньо з боку ІТ-працівників, які вкладають власні кошти та час у самоосвіту. У статті детально описано запропоновану авторську модель використання ІКТ управління проєктами у неформальній освіті фахівців ІТ-компаній. Проаналізовано вітчизняний та зарубіжний досвід з побудови моделей та проєктування навчального середовища. Модель відображено схематично у вигляді скомпонованих блоків і компонентів та надано опис усіх її важливих елементів. Визначено перелік передумов, які вплинули на встановлення мети, а також виокремлено та описано педагогічні підходи, що використані в дослідженні. У відповідності до мети – забезпечення необхідного рівня професійних компетентностей фахівців ІТ-компаній, залучених до процесу управління проєктами, – було сформовано ряд цілей до відповідних етапів педагогічного експерименту. Зокрема визначено чотири етапи формування необхідних компетентностей з використанням масових відкритих онлайн-курсів: «Leading People and Teams Specialization» Мічиганського університету та «Engineering Project Management Specialization» університету Райса, а також авторського курсу «ІКТ управління проєктами». Описано форми організації навчання, запропоновано та описано методи і засоби навчання. Виділено критерії, відповідні показники та рівні сформованості професійних компетентностей. Перспективи подальших досліджень автори вбачають у впроваджені розробленої моделі, розробці загальної методики використання ІКТ в управлінні проєктами, а також дослідження її педагогічної доцільності.