Dini İnancın Bilişsel Davranışçı Terapiye Entegresi - Elif Kara (Dini Araştırmalar)

(untitled)
Dini inançlar, maneviyat ve ruh sağlığı arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koyan bir çok çalışma vardır. Dini bağlılık ve maneviyat, stresle başa çıkma, depresyon ve kaygıyı azaltırken, umut ve kendine güven verir. Bu nedenle ruh sağlığı alanı çalışanları, danışanın dini inançlarını terapi sürecine dahil etmeyi önemli görmektedirler. Dini inancı süreçlerine dahil etmekle ilgilenen terapi çeşitlerinden biri olan BDTye göre, insanların kendileri ve çevreleri hakkındaki olumsuz inançları nedeniyle yaşadıkları olayları olumsuz olarak algılamaktadırlar. Terapi sürecinde olumsuz düşünceleri değiştirmek için alternatif olumlu düşünceler kullanır. Pek çok dini yaklaşım ve islam inancı işlevsiz, uyumsuz düşünceyi değiştirmek üzere kullanılabilecek; umut, ılımlılık, özgüven, sabır, nezaket, tövbe, adalet, hoşgörü, bilgelik, şükran, nezaket, saygı, incelik ve memnuniyet gibi alternatif kaynaklara sahiptir. Bu değerler BDTde işlevsel olmayan düşünce ve inançları yeniden yapılandırma sürecinde kullanılmaktadır. Bu makalenin amacı, islam inancının BDTye nasıl entegre edilebileceğini araştırmak ve örnek sunmaktır.