Ne postoji obveza plaćanja lučkih pristojbi za luku koja nije proglašena lukom otvorenom za javni promet : [prikaz presude] - Vesna Skorupan Wolff (Poredbeno Pomorsko Pravo)
Predmet spora je zahtjev za plaćanje lučkih pristojbi za upotrebu obale luke radi ukrcaja i iskrcaja tereta u međunarodnom prometu. Tužitelj je Lučka uprava, a tuženik pravna osoba koja koristi luku za ukrcaj i iskrcaj tereta na svoje brodove. Tuženik osporava tužiteljevu procesnu legitimaciju i tvrdi kako je riječ o luci posebne namjene. U sporno je vrijeme predmetna luka bila proglašena lukom otvorenom za javni promet, no sve pravne posljedice takve odluke poništene su presudom Upravnog suda Republike Hrvatske. Kada sud poništi akt protiv kojeg je bio pokrenut upravni spor, predmet se vraća u stanje u kojem se nalazio prije nego što je poništeni akt donesen (čl. 62. Zakona o sudskim sporovima). Dakle, pravomoćnom je sudskom odlukom tužitelju oduzeto pravo na naplatu lučkih pristojbi koje mu zapravo nikad nije niti pripadalo. U lukama koje nisu otvorene za javni promet lučka uprava nije ovlaštena naplaćivati lučke pristojbe, a to znači da ne postoji obveza plaćanja lučkih pristojbi za korištenje luke koja nije proglašena lukom otvorenom za javni promet.