PAAUGLIŲ POŽIŪRIS Į GYVENSENĄ IR SVEIKATOS PATIKRĄ - Irena Povilaitienė; Viktorija Černeckaitė (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Straipsnyje atskleidžiamas paauglių požiūris į savo sveikatą ir gyvenseną, bendrosios praktikos slaugytojos vykdomą profilaktinį sveikatos tikrinimą ir teikiamą informaciją sveikatos stiprinimo klausimais. Taikomas kiekybinis tyrimas – apklausa raštu. Tyrime dalyvavo 829 respondentai, 16 – 19 metų amžiaus gimnazistai (493 merginos ir 309 vaikinai). Tyrimo rezultatai parodė, kad 16 – 19 metų amžiaus paaugliai savo sveikatą vertina „gerai“ arba „labai gerai“, tačiau skundžiasi įvairiais negalavimais. Ne visi paaugliai linkę rūpintis savo mityba, jų fizinė veikla yra nepakankama. Dauguma paauglių yra bandę rūkyti ar rūko kasdien bei vartoja alkoholinius gėrimus, daugiau nei pusė nurodė, kad nerūko elektroninių cigarečių ir nėra vartoję psichoaktyviųjų medžiagų. Tik pusė bendruomenės slaugytojų privalomas sveikatos patikros procedūras bei tyrimus atliko pagal visus reikalavimus. Dauguma slaugytojų nesuteikė paaugliams informacijos sveikatos ir sveikos gyvensenos klausimais.