KUR’AN’A İMANIN HERMENÖTİĞİ : Doğru(yu) Anlamanın ve İmanın İki Kaynağı Olarak Dinleme ve Allah’ın Kalbe Müdahalesi - İlhami Güler (İslami İlimler Dergisi)
Kur’ân, indiği dönemde bir ”söz” olarak vuku buldu. Zaman zaman bildiriler halinde, çoğu zaman da ahlaki ve sosyal içerikli olay ve ilişkileri (esbâb-ı nuzul) değerlendiren söylevler (discurse) ve ayet grupları halinde... Bu ”söz”ün ne dediğinin doğru anlaşılması ve gereklerine iman etmenin ön-koşulu, onu dinlemektir, duymaktır. Müşriklerin bir bölümü bunu başaramadı. Bu sorun, çeşitli boyutlarıyla Kur’an’a yansımıştır. Önce buna bakalım.