Morfološka raznolikost dlakavih crnih topola (Populus nigra subsp. caudina) u Bosni i Hercegovini - Dalibor Ballian; Davorin Kajba; Marilena Idžojtić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
U ovom istraživanju je analizirana individualna varijabilnost nekih morfoloških svojstava dlakavih crnih topola (Populus nigra subsp. caudina) podrijetlom iz tri prirodne populacije u Bosni i Hercegovini (Čapljina, Konjic, Bugojno). Analizirano je po 10 stabala iz svake populacije, a obuhvaćena su slijedeća svojstva: dužina plojke, širina plojke, dužina peteljke, kut insercije prvog lisnog nerva, te odstojanje od osnove plojke do najšireg dijela. Provedena je deskriptivna statistička analiza, te multivarijantna klaster analiza na temelju Euklidovih odstojanja. Rezultati su pokazali značajno odstupanje populacije Čapljina od populacija Konjic i Bugojno.