”Asså, om den bra kroppen kommer nära den sjuka kroppen blir den andra sjuk, tror jag” – barns meningsskapande om covid-19 i slutskedet av pandemin - Maria Fredriksson; Boglárka Straszer; Mia Heikkilä (Barn)
Föreliggande artikel har syftet att undersöka hur barn i förskoleålder skapar mening om händelser som både hastigt och omfattande påverkat samhället och barnens egna livsvillkor, i detta fall sjukdomen covid-19. Studiens material består av gruppintervjuer med 20 barn i åldern 4 till 6 år. Studiens resultat visar att barn skapar mening om covid-19 genom att fokusera på relationen mellan sjukdomen och kroppen. Fyra kategorier av meningsskapande identifierades: (1) kroppens närhet och avstånd till andra kroppar, (2) kroppsliga symptom som centrala, (3) kroppen som smittbärare och (4) baciller på och i kroppen.