SURİYELİ MÜLTECİLERDE DEMOKRASİ ALGISI KİLİS ÖRNEĞİ - Ali Fuat Gökçe; İlbey Özdemirci (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
2010 yılında birçok Ortadoğu ülkesinde, benzer toplumsal dinamikler ve sosyo - politik gerekçeler doğrultusunda açığa çıkan ve literatüre “Arap Baharı” olarak giren süreçten en çok etkilenen ülkelerin başında Suriye gelmektedir. Diğer ülkelerden farklı olarak Suriye’de, halk isyanları, iktidarın el değiştirmesine yol açmamış ve süreç iç savaşa dönüşmüştür. Bu çalışmada Suriye’de yaşanan siyasal krizin koşulları, vatandaşların demokrasi algıları bağlamında irdelenmiştir. Katılımcıların siyasal katılım, çoğulculuk, sivil hak ve özgürlükler ve siyasal kültür düzeylerini incelemek amacıyla Kilis’te yaşayan ve seçmen yaşını geçmiş olan mültecilere anket uygulaması yapılmıştır. Anket sonuçlarının analizi yapılarak çalışma tamamlanmış ve Suriye’de süre giden iç savaş ortamının maddi koşullarının ülkedeki demokrasi düzeyi ve yurttaşların demokrasi algısı ile olan ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır.