KİŞİLERARASI İLETİŞİMİN KONAKLAMA İŞLETMELERİNDEKİ ÖNEMİ VE BEŞ YILDIZLI OTELLERDE BİR UYGULAMA - Şafak Ünüvar (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Turizmin ülkelerin ihtiyacı olan dövizin karşılanması ve ekonomik gelişimin sağlanmasında önemli bir rolü vardır. Özellikle turizm arzına sahip ülkeler bu sektörden daha fazla pay almak ve pazar paylarını yükseltmek çabası içindedirler. Turizm sektöründe statik öğeyi oluşturan ve turistlerin gittikleri yerlerde konaklama ihtiyacını karşılayan konaklama işletmeleri de giderek artan rekabet koşulları altında faaliyetlerini daha bilinçli ve profesyonel yapmak zorunluluğu hissetmektedirler. Hizmet sektörü içerisinde değerlendirilen turizmde asıl unsur insandır ve sektörde ‘emek-yoğun’ bir yapı hakimdir. Bunun için konaklama işletmeleri kendi işletmelerinde kalan konuklarıyla etkili bir iletişime girerek onların işletmelerinden memnun ayrılmalarını sağlamak zorundadır. Özellikle konaklama işletmesi personelinin kişilerarası iletişimdeki başarısı müşteri memnuniyeti üzerinde etkisi büyüktür. Bu konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarına göre turistlerin yaptıkları seyahatlerde konaklama işletmesi personelinin kendileriyle kurmuş oldukları diyalogun olumlu bir izlenim elde etmelerinde büyük bir önem arz ettiği görülmektedir.