Dynamika historii - Teresa Rutkowska (Kwartalnik Filmowy)
Rutkowska omawia książkę The New Film History. Sources, Methods, Approaches. Wybitni badacze brytyjscy – James Chapman, Mark Glancy i Sue Harper – zebrali w tejże antologii teksty, które zarówno pod względem metodologicznym i merytorycznym można wpisują się w ramy nowego sposobu postrzegania historii filmu. Publikacja ta stara się przełamać tradycyjny podział na teorię i historię filmu, oferując szerokie spojrzenie na kluczowe zagadnienia i obszary refleksji nad kinem (takie, jak studia nad recepcją filmu, gatunkowość, kwestia autorstwa i pojęcie filmu historycznego).