İç Mimarlıkta Sistematik Bir Düşünce Modeli: TRIZ ve QFD’nin Entegrasyonu - Serenay Ulusoy; Osman Arayıcı (Bodrum Journal of Art and Design)
İçmimarlık mesleğinin ürünü olan tüm mekânlar, mekân bileşenleri ve ögeleri kısa vadeli estetik kaygı taşıyan hedeflerin dışında uzun vadeli, işlevsel hedefler de içermektedir. Bir ürün söz konusu olduğunda bir pazar ve rekabet ortamı oluşmaktadır. Rekabette üstün gelmek için sorunları çözen ve yenilikçi öneriler sunan çeşitli tasarım süreci yöntemleri geliştirilmiştir. Bu çalışmada ise iç mekân tasarım sürecinde karşılaşılan sorunlara yönelik sistematik bir düşünce modeli geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, kullanıcı odaklı kalite beklentilerini analiz eden QFD (Kalite Fonksiyon Dağılımı) yöntemi ile yaratıcı çözümler üretmeye odaklanan TRIZ (Yaratıcı Problem Çözme Teorisi) metodolojisi değerlendirilmektedir. Çalışmada halihazırda farklı disiplinlerde kullanılmakta olan QFD ve TRIZ yöntemleri sistematik olarak incelenmiş, betimsel-kavramsal analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Önerilen modelde kullanıcı gereksinimlerinin sistematik olarak tanımlanması ve bu gereksinimlerin yaratıcı çözüm yollarına dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Sonuç olarak, önerilen QFD-TRIZ tabanlı düşünce modeli, iç mekân tasarımında daha verimli, özgün ve kullanıcı odaklı karar alma süreçlerine rehberlik eden yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır.