Stimulácia reči na základe aktuálnych výskumov a princípov Montessori pedagogiky - Matej Slováček (Pedagogická Orientace)
Súčasné poznatky o detskej reči sa len pomaly dostávajú k učiteľom mateřských škôl a do výchovno-vzdelávacej praxe. Pedagogická prax vyžaduje, aby sa hľadali možnosti a stratégie aplikácie týchto poznatkov do vzdelávania. Cieľom predkladanej štúdie je predstaviť (1) dizajn pedagogického výskumu stimulácie reči na základe súčasných výskumov o detskej reči s využitím princípov Montessori pedagogiky a (2) výsledky prvej fázy daného pedagogického výskumu. Štruktúra: V prvej časti štúdie opisujeme výskumy v oblasti Montessori pedagogiky súvisiace s detskou rečou a súčasné poznatky o reči slovensky hovoriacich detí, ktoré neboli doteraz súčasťou Montessori pedagogiky, ani didaktiky slovenského jazyka v predprimárnom vzdelávaní. Ďalej opisujeme dizajn pedagogického výskumu, ktorý je súčasťou dizertačnej práce Rozvoj reči v predškolskom veku v kontexte Montessori pedagogiky a súčasného výskumu rečového vývinu na Slovensku1 . V druhej časti sa venujeme prvej fáze výskumu, ktorá predchádza pedagogickej intervencii. Predmetom nášho pozorovania je úroveň reči detí predškolského veku s nenarušeným rečovým vývinom. Zamerali sme sa na vybrané jazykovo-komunikačné javy, ktoré sa budeme snažiť v ďalších etapách pedagogického výskumu stimulovať princípmi Montessori pedagogiky. V centre našej pozornosti sú slovná zásoba (kategorizácia pojmov) a pravidlá jazyka (flexia a slovotvorba). Pozorovanie sme realizovali s ôsmimi deťmi vo veku 3,10–6,00 rokov na základe dostupného výberu. Metódy: Každé dieťa absolvovalo diagnostikovanie reči prostredníctvom verbálno-vizuálnych a verbálno-manipulačných metód. Závery: Na základe analýzy získaných dát a ich interpretácie sa ukazuje úroveň reči a spôsob osvojovania si vybraných jazykovo-komunikačných javov vzhľadom na vek, z čoho budeme vychádzať pri návrhu didaktického materiálu a aktivít stimulácie vybraných javov.