Дослідження впливу умов лабораторного тестування на робочі параметри холловського двигуна ST-25 - Віктор Перерва; Олександр Петренко (Challenges and Issues of Modern Science)
Об'єктом дослідження був імпульсний двигун із ефектом Холла ST-25, розроблений Flight Control LLC (Україна), з обмеженням потужності розряду до 200 Вт. У цьому дослідженні досліджувалося вплив залишкового тиску газу в різних вакуумних камерах на робочі характеристики цього двигуна. Камери мали різний об'єм і виготовлені з різних матеріалів. Для досягнення цієї мети були визначені основні параметри імпульсного двигуна ST-25 в трьох вакуумних камерах різного розміру з різними рівнями залишкового тиску газу. Лабораторні експерименти дозволили отримати вольт-амперні характеристики розряду двигуна при фіксованих рівнях витрати ксенонового газу, з фіксацією значень тяги. Вольт-амперні характеристики показали, що середній розрядний струм залишається майже незмінним і визначається величиною витрати робочого газу в анодний блок двигуна. Залежності тяги двигуна від масових витрат робочого газу при фіксованих рівнях розрядної напруги були отримані з результатів експериментальних вимірювань. На основі експериментальних даних були розраховані залежності специфічного імпульсу анодного блоку двигуна від розрядної напруги, а також залежності ефективності анодного блоку від розрядної напруги. Дослідження показало, що зменшення залишкового тиску газу в вакуумній камері в 2-3 рази збільшує основні робочі параметри двигуна на 15-20%. Таке зменшення залишкового тиску газу сприяє збільшенню тяги на 25-40%. Отримані результати важливі, оскільки вони встановлюють критичні значення залишкового тиску газу в вакуумних камерах під час експериментів, де робочі параметри імпульсного двигуна із ефектом Холла подібні до тих, що в космосі. Ці висновки можуть бути корисними для проведення практичних випробувань електричних ракетних двигунів, коли необхідно оцінити робочі параметри імпульсних двигунів із ефектом Холла в реальних космічних умовах.