İSLAMCILIK OLARAK MİLLİYETÇİLİK: İSMET ÖZEL’İN ÇELİMLİ ÇALIM MECMUASI’NDAKİ YAZILARINDA TÜRKLÜK, TÜRKİYE VE ULUSLARARASI SİSTEM SÖYLEMLERİNİN İSLAMCILIK ÇERÇEVESİNDE TAHLİLİ - Enes Şahin; Selin Şahin (İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi)
Türkİslamcılığı, modern Türk düşüncesinin en önemli alanlarından birisini ifadeeder. Türk düşünce geleneğinin modernleşme problemine bir cevabı mahiyetindeolan Türk İslamcılığı, Osmanlı modernleşme tecrübesinden beri kendini farklımütefekkirlerin elinden gösterir. Türkiye’de İslamcılık düşüncesi denildiğindeakla gelen önemli isimlerden biri şüphesiz İsmet Özel olur. Özel, şair vedüşünce adamı kimliğiyle ortaya koyduğu eserlerinde İslamcılık düşüncesininmodernleşme devrinden beri çözmeye çalıştığı sorunlara yönelik yeni ve farklı yaklaşımlarortaya koyar. Özellikle teknik ve medeniyet gibi İslamcılık düşüncesinin enfazla benimsediği ve sık kullandığı kavramları tartışmaya açması onun yerinidaha da önemli bir hale getirir. Özel’in düşünce dünyasını ortaya koyduğukavramlar zamanla değişir ve özellikle 2007 yılında İstiklâl Marşı Derneği’ninkurulmasının ardından milliyetçi bir niteliğe bürünür. Dernek bünyesindegerçekleştirilen konferans, internet sitesi yazıları ve dergi yayını gibifaaliyetlerde bu dilin hâkimiyeti daha belirgin hale gelir. İlk dönemden berisürekli olarak düşünce dünyasının bir tarafını teşekkül ettiren “dünya sistemi”kavramı, özellikle bu dönemden itibaren Türklük ve milliyetçilik ile beraberişlevselleştirilmeye çalışılır. Bu çalışmada, işaret edilen kavramlar, Özel’inİstiklâl Marşı Derneği tarafından neşredilen Çelimli Çalım mecmuasındakiyazılarında, İslamcılık düşüncesi çerçevesinde ortaya konulacak ve tetkikedilecektir. Çalışmanın temel fikri, Özel’in düşünce dünyasının geçmiştengünümüze İslamcı bir nitelik arz ettiği fakat özün aynı kalıp formun değiştiği,fikirler değişmezken onları ifade etme tarzında farklılaşma olduğudur.Kullandığı dili dönemin problemleri etrafında şekillendiren Özel’in bu kullanımtarzı, onun kavram dünyasına derinlikli bir bakış ile açıkça ortaya çıkacaktır.Yani bu dönemde İsmet Özel’in kullandığı dilde İslamcılık milliyetçilik olarak,İslam ise Türklük olarak karşımıza çıkmakta fakat işaret edilen hususlar aynıkalmaktadır.