Örgütsel Bağlılığa Etki Eden Bireysel Faktörlerin Sağlık Çalışanları Üzerinden İncelenmesi - Sema Aydın; Osman Alacahan (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
COVID-19 sürecinde ön saflarda çalışan sağlık personelinin işlevsel bir hizmet verebilmeleri için fiziksel ve ruhsal sağlıklarının korunmasıyla gerekli koruyucu ve destekleyici önlemlerin alınması büyük önem arz etmektedir. Örgüt ve bireyin faaliyetlerinde hedefledikleri sonuca ulaşmalarında önemli değişkenlerden biri de insan faktörüdür. Çalışanın sahip olduğu bireysel özellikleri çalışma hayatında öncelenen konuların başında gelmektedir. Bireysel özelliklerin çalışma hayatında yansımalarından biri de örgütsel bağlılıktır. Bireyin örgüte bağlılık düzeyi hem onun psiko-sosyal yaşamı için hem de örgütsel faaliyetlerin sürdürülmesi noktasında önemli sonuçlar üretmektedir. Bireyin örgüte bağlılığı, onun performansını ve örgütün verimliliğini doğrudan etkileyen bir unsurdur. Bireyin örgüte bağlılığı yükseldikçe, performansı, iş tatmini ve verimliliği artmaktadır. Örgütsel bağlılığı düşük düzeyde olan bir çalışanın çalışma alanında daha az çaba sarf edeceği tahmin edilebilir. Çalışanın örgütsel bağlılığının yüksek olması durumunda örgütün mal ve hizmet üretmekteki amacına daha az maliyetle ulaşacağı tahmin edilebilir. Çalışmanın amacı birey için olduğu kadar örgütler için de risk ve tehlikeler içeren COVID-19 pandemisi sürecinde örgütsel bağlılık düzeyinin bireysel değişkenlerin etkisiyle ne yönde değiştiğini belirlemektir. Bu amaçla bireysel değişkenler ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmaya veri sağlamak üzere yapılan anket çalışmasının evren örneklemini, Sivas Merkez İlçede görev yapan 346 sağlık personelinden oluşturmaktadır. Sonuç olarak bireysel değişkenler ile örgütsel bağlılığın tüm boyutları arasında anlamlı ve olumlu yönde bir ilişki belirlenmiştir. Çalışlardan erkeklerin, 18-25 yaş aralığında olanların, Bekârların, Lisansüstü eğitime sahip olanların, 21-25 yıl kıdemi olanların örgütsel bağlılıkları diğerlerine göre yüksek bulunmuştur. Öte yandan çalışanların aşırı iş yük altında kalmaları ile örgütsel bağlılıkları arasında negatif bir ilişki olduğu bulunmuştur.