EĞİTİM - İŞSİZLİK VE YOKSULLUK İLİŞKİSİ - Şadan ÇALIŞKAN (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada, TÜİK’in en son işgücü ve yoksulluk verileri kullanılarak, ülkemizde eğitim seviyesi ile işgücüne katılım, işsizlik ve yoksulluk oranları arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Eğitim seviyesi ile işgücüne katılım ve yoksulluk oranları arasında teorik beklentileri karşılayan bulgulara ulaşılmıştır. Ancak, işsizlik oranları açısından eğitim sisteminin beklentileri karşılamadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ülkemizde, eğitimin bireysel getirilerinde cinsiyete göre önemli farklılıkların bulunduğu sonucuna da ulaşılmıştır.