Yenilik Kapsamında Turistik Ürün Çeşitlendirmesi ve Kurban Bayramı Örneği - Erkan Akgöz; Ramazan Göral; Yüksel Gürsoy (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küresel pazar koşullarına bağlıolarak yenilikleri takip etmeyen, alternatif ürün üretmeyen ve kişiye özel ürün ve hizmet sunmayan işletmeler ekonomik hedeflerinden uzaklaşmakta, rekabet gücünü de kaybetmektedirler. Bundan dolayısosyal ve ekonomik alandaki hızlıdeğişim kişileri ve kurumlarıyenilik bağlamında farklıalanlara yöneltmektedir. Çünkü günümüz tüketici davranışlarıher geçen gün değişmekte ve tatil kararlarıfarklıetkenlere göre şekillenmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda hazırlanan bu çalışmada, ilk önce yenilik ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Daha sonra ise; vizyoner bir yapıya sahip olmayı, girişimci düşünmeyi ve dinamik planlamayıgerektiren yeniliğin türleri ve özellikleri açıklanmıştır. Yenilik genel olarak bir süreci ve sonucu yansıtır. Dolayısıyla işletmelerin; üretkenlik, nitelikli istihdam, iç ve dışpazarda güçlü olmalarıiçin yenilik süreci üzerinde durulmuştur. Herhangi bir ürün veya hizmetlerin bileşeni olan turistik ürün, farklıniteliklere sahip işletmeler tarafından üretilmektedir. İşletmeler arasında ise yıkıcıbir rekabet ortamıbulunmaktadır. Rekabetçi ortamda ayakta kalmak ve bir takım avantajlar elde edebilmek ise yeni ürünlerin üretilmesi ve çeşitlendirilmesi ile mümkün olmaktadır. Turistik ürünün çeşitliliği de işletmelerin, bölgelerin veya ülkelerin altyapı, üstyapıolanaklarıile birlikte doğal, sosyal ve kültürel imkânlarıile daha kolay gerçekleşebilir. Kurban bayramıve kurban kesmek, Müslümanlar arasında sosyal dayanışmayı, toplumun huzurunu ve mutluluğunu artıran önemli dini gün ve bayramlardır. Gelişen ekonomik ve sosyal koşullar dikkate alındığında kurban bayramıinsanlar için hem fiziksel hem de sosyal anlamda rahatladıklarıve dinlendikleri bir zaman dilimidir. Bu çalışma da turizm işletmelerinin diğer işletmelerden farklıürün üretebilmeleri için Kurban bayramıürün paketi ile ilgili hazırlanmıştır. Yapılan bu araştırmada kurban bayramının turizm işletmeleri için ne gibi bir potansiyele sahip olduğu vurgulanmıştır. Potansiyel belirlendikten sonra kurban bayramıürünü ile ilgili turizm işletmelerinin sahip olduğu alt yapıimkânlarına dikkat çekilmiştir. Bu konudaki çalışmalardan sonra, kurban bayramıürün paketi ile ilgili turizm işletmelerine yapılacağıöngörülen eleştiriler sıralanmıştır. Bu eleştirilere karşıturizm işletmelerinin üstünlükleri belirtilmiştir. Araştırma sonunda da kurban bayramıürün paketinin turizm işletmeleri için yenilik bağlamında sunacağıavantajlara dikkat çekilmiştir.