TEMSİL KRİZİ TARTIŞMALARINA BİR KATKI: 22. DÖNEM TBMM’NDE YAPILAN BİR ALAN ARAŞTIRMASININ SONUÇLARI IŞIĞINDA TÜRK SİYASAL YAŞAMINDA DEMOKRATİK TEMSİL İLKESİNİN GÖRÜNÜMÜ - Yusuf Tekin; Sabri Çiftçi (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışma, demokrasinin temel öncüllerinden birisi olan temsil kavramı üzerine odaklanmıştır. Çalışmada önce temsil kavramının niteliğine ilişkin bazı teorik bilgiler verilmiştir. Ardından konu ile ilgili iki önemli kurum parlamento ve siyasi partilerin temsil açısından taşıdığı önem üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci kısmında ise bu teorik bilgiler çerçevesinde 22. Dönem TBMM’nde yapılan bir alan araştırmasının sonuçları sunulmuştur. Çalışmada özetle Türkiye’de eğer bir temsil krizi varsa, bu krizin seçim sisteminin siyasi partilerin parti içi örgütlenme süreci ve iç işleyişi ile de ilintili olduğu gösterilmiştir. Bu hipotez milletvekillerinin adaylık süreci, yeniden seçilme ve temsil ile ilgili verdikleri cevaplardan oluşan verilerle desteklenmiştir.