ارزیابی تأثیر روش‌ها، مقادیر مختلف آب آبیاری و کود نیتروژن بر ویژگی‌های کیفی الیاف پنبه (Pizhūhish/hā-yi tulīd-i giyāhī)
آزمایشی به‌منظور ارزیابی تأثیر روش‌ها، میزان آب آبیاری و کود نیتروژن بر ویژگی‌های کیفی الیاف پنبه در قالب طرح کرت‌های 2 بار خرد شده با 3 تکرار در ایستگاه تحقیقات پنبه هاشم‌آباد گرگان در سال 1387 اجرا گردید. دو روش آبیاری بارانی و شیاری به‌عنوان فاکتور اصلی، مقادیر آب آبیاری 0، 33، 66، 100 و 133 درصد نیاز آبی گیاه به‌عنوان فاکتور فرعی و 5 سطح کود سرک نیتروژن به مقادیر 0، 33، 66، 100 و 133 درصد توصیه کودی به‌عنوان فاکتور فرعی فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین دو روش آبیاری بارانی و شیاری اختلاف معنی‌داری بر روی طول، یکنواختی، استحکام و کشش الیاف در سطح 1 درصد وجود داشت و در کل کیفیت الیاف در روش بارانی بهتر از روش شیاری بود. مقادیر مختلف آب بر تمام خصوصیات کیفی الیاف به‌جز کشش الیاف، در سطح 1 درصد معنی‌دار شد و مشخص شد که بیش‌ترین میزان یکنواختی، استحکام و ظرافت الیاف در تیمارهای 66، 100 و 133 درصد آب آبیاری بود. اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن بر کشش الیاف در سطح 5 درصد معنی‌دار شد اما بر روی طول، یکنواختی، استحکام و ظرافت الیاف اثر معنی‌داری نداشت. نتایج نشان داد که بیش‌ترین کشش الیاف در تیمار 33 درصد کود ازت بود. با توجه به نتایج این آزمایش روش آبیاری بارانی و سطح آب 66 درصد جهت رسیدن به بهترین کیفیت الیاف توصیه می‌گردد.