BİLGİ ÇAĞINDA İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN DEĞİŞEN FONKSİYONLARI - Özcan Sezer; Murat Ak (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Temelinde teknolojik gelişmelerin bulunduğu küreselleşmeve yoğun rekabet gibi günümüz gerçekleri, başta ekonomi olmak üzere pek çok alandabilgiye dayalı faaliyetlerde bir artışa neden olmaktadır. Bilgi sürdürülebilirrekabet avantajının en önemli kaynağı haline gelmektedir. Bu durum,işletmelerin örgüt yapısından fonksiyonlarına kadar geniş bir alanda değişimikaçınılmaz kılmaktadır. Özellikle, bilgi yönetimi faaliyetlerinin başarısınıdoğrudan etkilemesi açısından insan kaynaklarına yönelik yeni uygulamalargündeme gelmektedir.Bu çalışmada, bilgi toplumunda önemi giderek artaninsan kaynakları uygulamalarının niteliği, bileşenleri ve ortaya çıkardığısonuçlara dikkat çekilmekte, insankaynakları uygulamalarının bilgi toplumunun bileşenleri ile uyumlu olmasıgerektiği değerlendirilmektedir.