Küresel Reklam Stratejilerinin Belirlenmesinde Kültürel Farklılıkların Önemi - Ayşen Eğinli; İşıl Aktuğlu (Selçuk İletişim)
Kültür, bir topluma ilişkin maddi ve manevi tüm unsurları kapsayan ve toplumdan topluma farklı nitelikler taşıyan özelliği ile gerçekleştirilen pazarlama ve reklam faaliyetlerinin odak noktasını oluşturmaktadır. Birbirine benzeyen kültürler söz konusu olsa dahi, asla aynı olarak kabul edilmemektedir. Kültür, bir toplumdaki aile yapısı ve ilişkilerinden, eğitim sistemi anlayışına, dini inanış ve geleneklerine kadar geniş bir alanı kapsamakta ve bu nedenle de tüm ülkelere ilişkin ortak bir yaklaşım geliştirmek ve benimsemek zorlaşmaktadır. Globalleşme uluslararası alandaki rekabetin şiddetini arttırarak dünyayı tek bir pazar durumuna getirmiştir. Global pazarlarda faaliyet gösteren işletmeleri faaliyet gösterdikleri pazarlarda ekonomik değişkenlerden daha çok kültürel özellikleri dikkate almaya yöneltmiştir. Yoğun rekabet koşullarında belirli bir strateji doğrultusunda hazırlanan reklam kampanyası ile bir pazarda başarılı olan işletmenin diğer pazarlarda aynı başarıyı elde etmesi ancak bir şans olarak nitelendirilmektedir. Bu anlamda uluslararası işletmelerin hedefledikleri pazarın kültürüne ait dinamikleri bilmesi ve bu doğrultuda reklam stratejilerinin belirlenerek reklam mesajlarının ve görsellerinin hazırlanması bir zorunluluk halini almaktadır. Bu çalışmada uluslararası işletmelerin reklam stratejilerinin belirlenmesinde kültürel faktörlerin önemi açıklanmakta ve kültürel farklılıkları dikkate alarak belirlenmiş göstergebilim analiz yöntemi ile incelenen reklam örneklerine yer verilmektedir.