Poređenje utvrđene i normalne drvne zalihe Uže kategorije šuma 1200 u Republici Srpskoj - Dalibor Nedimović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Analizom podataka za Užu kategoriju šuma 1200 iz 14 novijih šumskoprivrednih osnova cilj je bio da se prikaže stanje zalihe ove kategorije šuma u vidu poređenja njenog utvrđenog stanja sa normalnim stanjem koje je dobijeno po Matićevom uproštenom metodu, što je jedan od pokazatelja kontinuiteta produkcije šuma u budućnosti. Rezultati su pokazali da u određenim slučajevima postoji veliko odstupanje utvrđene u odnosu na normalnu zalihu, što je vjerovatno posljedica nepotpunog izvršenja etata u prošlosti odnosno prevelikih sječa ukoliko postoji deficit zalihe. Međutim, moguće je da je donekle na ovakve rezultate uticao i eventualni neprecizan proračun normalnog stanja, a takođe i tačnost samih podataka sa terena. Struktura zalihe je uglavnom narušena, i to tako da je zapremina slabijih debljinskih klasa preniska, odnosno kod jačih debljinskih klasa prevelika. Kao jedno od potencijalnih rješenja za popravljanje stanja u budućnosti nameće se otvaranje neotvorenih odnosno slabo otvorenih šumskih kompleksa, čime bi se smanjio pritisak na bolje otvorene šumske ekosisteme.