At Kavramı: Kavram mı Nesne mi, Tikel mi Tümel mi? Frege ve İslam Mantık Geleneği Çerçevesinde Bir Mukayese - Mehmet Özturan (Felsefe Dünyası)
İslam mantık geleneği ya da Aristotelesçi terim mantığı için tümel ve tikel ayrımı başat bir ayrımdır ve zihindeki suretlerin ya da diğer bir adıyla bilginin bir şeyin bilgisi olması ile bir çok şeyin bilgisi olmasını anlatır. Benzer şekilde Frege’nin kavram ve nesne ayrımı -farklılıklar mahfuz olmak üzere ton ve renk olarak tümel ve tikel ayrımının bir izdüşümüdür. Bu makale Frege'nin kavram ve nesne ayrımının gücünü test eden at kavramı paradoksu ve ona sunulan çözüm önerileri ile bir terimler mantığı olan İslam Mantık Geleneği'ndeki tümel ve tikel ayrımının karşılaştığı veya doğurduğu sorunların benzerliğine dikkat çekerek sunulan çözüm önerilerini birlikte analiz etmeyi amaçlamaktadır.