طراحی الگوی دستیابی به امنیت غذایی در ایران مبتنی بر دیدگاه‌های مقام معظم رهبری مدظله‌العالی (رهیافت تئوری داده بنیاد) - سیدمحمد فهیمی فرد (پدافند غیرعامل)
از آنجاکه، ناامنی غذایی، امنیت ملی یک کشور را تهدید می‌کند، قانون اساسی کشور مبتنی بر آرمان‌های انقلاب اسلامی، بر ریشه-کن کردن فقر و برآوردن نیازهای اساسی مردم، به‌منظور برقراری امنیت غذایی در جریان رشد اقتصادی با هدف آزادگی و تأمین استقلال اقتصادی جامعه تأکید دارد. لیکن، شواهد نشان می‌دهد که امنیت غذایی در ایران اگرچه، به‌لحاظ فراهمی در وضعیت قابل قبولی قرار دارد، لیکن به‌لحاظ دسترسی، سلامت و پایداری وضعیت نامناسبی دارد. لذا در مطالعه حاضر پس از بررسی وضعیت موجود، به طراحی الگوی دستیابی به امنیت غذایی در ایران براساس دیدگاه‌های مقام معظم رهبریمدظله‌العالی با رهیافت تئوری داده‌بنیاد پرداخته شد. برای این‌منظور، سخنرانی‌ها، دیدارها و بیانات ایشان طی دوره 1402-1368 بررسی شد. نتایج نشان داد که ایشان از 2610 مورد سخنرانی‌ها، دیدارها و بیانات خود، ۵۳۶ بار به واژه «کشاورزی» اشاره داشته‌اند. در ادامه مهمترین گزاره‌های مرتبط با کشاورزی انتخاب شده (43 گزاره) و در 17 مقوله اصلی طبقه‌بندی شد. نکته قابل‌توجه این است که علی‌رغم ارائه تعاریف مختلف امنیت غذایی، با جمع‌بندی دیدگاه‌های ایشان، تعریف جدیدی از امنیت غذایی برای جمهوری اسلامی ایران حاصل می‌شود که مؤید تحقق آن، تنها از مسیر خودکفایی می‌باشد. علاوه براین، ایشان طی دوره یاد شده بارها به خودکفایی کشاورزی تأکید داشته‌اند، لیکن خودکفایی حقیقی، تنها در خصوص گندم و در سال‌های 1383 و 1395 محقق شده است. در ادامه، بر اساس کدگذاری انتخابی، الگوی دستیابی کشور به امنیت غذایی طراحی شده و «کشاورزی دانش‌بنیان» به عنوان راهبرد کلیدی تحقق آن شناسایی شد. در نهایت، راهکارهای پیاده‌سازی الگوی طراحی شده پیشنهاد گردید.