نقش رشته کوه زاگرس بر ترابرد گردوخاک های عراق به غرب ایران با استفاده از مدل WRF/Chem (مطالعه موردی) - جلیل صحرایی; الهام مبارک حسن; ناهید محمدی (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
رشتهکوه زاگرس به واسطه قرار داشتن در مجاورت نواحی خشک و نیمه‌خشک کشورهای عراق، سوریه و عربستان همواره در معرض طوفانهای گردوغبار قرار دارد. هدف از این تحقیق بررسی نحوه رفتار طوفان گردوغبار در رویارویی با رشتهکوه زاگرس در غرب کشور است. بدین منظور دو رویداد طوفان گردوغبار رخ داده در 12 الی 14 آوریل سال 2011 (23 الی 25 فروردین سال 1390) و 16 الی 18 ژوئن سال 2016 (27 الی 29 خرداد سال 1395) با بررسی دادههای دید افقی ایستگاههای همدیدی غرب کشور انتخاب شده است. مدل WRF/Chem جهت شبیهسازی طوفان گردوغبار برای دو رویداد طوفان یاد شده به کار گرفته شده است. جهت اطمینان از نتایج مدل، غلظت گردوغبار شبیهسازی شده توسط مدل با دادههای دید افقی دریافت شده از سازمان هواشناسی کشور مقایسه شده است که در مجموع نتایج مقایسه نشان میدهد که گردوغبار شبیهسازی شده با دادههای دید افقی همخوانی دارد. به منظور بررسی تأثیر رشتهکوه بر طوفان گردوغبار، مدل در سه حالت مرجع، کاهش ناهمواریهای رشتهکوه زاگرس به هزار متر و حذف ناهمواریها اجرا شده و نتایج هر سه حالت با هم مقایسه شده است. نتایج حاصل از مدل نشان میدهد که رشتهکوه زاگرس مانع پیشروی بیشتر گردوغبار به نواحی مرکزی کشور شده است اما گردوغبار در نواحی پست مجاور و دامنههای غربی رشتهکوه زاگرس تجمع دارد. حذف ناهمواریها موجب انتشار گردوغبار بیشتری به سمت شرق رشتهکوه شده و از غلظت گردوغبار در نواحی رو به باد کاسته شدهاست.