Midtveis i utdanningsløpet - barnehagelærerstudenters erfaringer med sammenheng og profesjonsinnretting - Grete Heidi Nesset; Inger Johanne Tollnes; Liv Torunn Eik (Nordisk Barnehageforskning)
I denne studien undersøker vi studenters erfaringer med sammenheng og profesjonsinnretning i barnehagelærerutdanningen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN). Siden de nasjonale retningslinjene for utdanningen ble innført i 2012, er det ved USN gjort endringer underveis i organisering og sammensetning av fag og kunnskapsområder i bachelorprogrammet. Artikkelen bygger på en delstudie som inngår i et større prosjekt om studenters erfaringer på ulike tidspunkt i utdanningen. Studien har et kvalitativ design, med individuelle intervjuer av et utvalg studenter midtveis i studiet. Funn i undersøkelsen viser at møter med sentrale begreper i ulike kunnskapsområder bidrar til å utvide forståelsen av kunnskapsområder og til å skape sammenhenger i studiets oppbygging. Studentaktive læringsformer, som gir variasjoner i undervisningen og medvirkning i læringsprosesser, trekkes fram som viktige for profesjonskvalifiseringen i utdanningen. Mestring av komplekse situasjoner erfares særlig i praksis, og slike verdifulle utfordringer kan forsterke profesjonskvalifiseringen. Studiens formål med å løfte fram studenterfaringer vil kunne være verdifulle bidrag i videre endringsarbeid i utdanningen.